Bloggen

Privata lån- bra eller dåligt val

Privata lån är ibland den sista utvägen i de flesta fall. För dem som är arbetslösa, kan privata lån vara en gudagåva eftersom de tillåter den enskilde att få tillgång till medel som annars kan vara otillgängliga för dem.  Den största fördelen med privata lån är att de kan få pengar till dig snabbt. Detta innebär att när du behöver pengar kan du komma åt den så snart som möjligt. Medan vissa andra har en väntan på upp till en vecka eller så innan de kan få tillgång till kontanter, med ett privat lån under denna tidsperiod kan reduceras till timmar. Detta kan vara till hjälp om du har ont om pengar just nu men kan inte vänta den tid som behövs för kontanter för att få godkänt. Plus med ett privat lån, kan du få tillgång till medel utan att behöva bevisa att du kan betala tillbaka.

Banklån

En annan fördel med privata lån är att det är lätt att ordna. Eftersom de erbjuds av banker eller andra finansiella institutioner, finns det ingen anledning att gå igenom långa ansökningar eller be bankens representant att förklara ditt lån till dig. Allt du behöver göra är att fylla i ett ansökningsformulär. Detta innebär att du enkelt kan få de pengar du behöver direkt. Den enda nackdelen med privata lån är att de tar tid. Merparten av tiden, om du behöver pengar, kommer du att vänta på dagar, veckor eller månader. Även om du kanske kan komma åt de medel du behöver snabbare än vissa andra, kan du fortfarande upptäcker att du inte har råd med ett visst objekt för dina behov. En sista fråga med privata lån är att det är dyrt. Du kan räkna med att betala mer för privata lån än andra typer av lån. Detta beror på utlåningsprocessen. Med ett privat lån, är du oftast skyldig att bära en kredit historia som visar att du är pålitlig.

En kredit värdering kanske inte är den bästa indikationen på din kreditvärdighet. Men med ett privat lån, långivaren har möjlighet att få ytterligare information om din betalningshistorik. Om du har en historia av att vara sen med betalningar, kan långivaren insisterar mycket väl att du betalar hela skulden. Så, om du behöver pengar snarast, kan det vara bättre att gå för ett statligt lån. Om ekonomin blir sämre, kan fler människor har problem att betala sina skulder. Vid den tidpunkten kan du ha svårt att få tillgång till medel för medicinska ändamål, affärsbehov och allt annat som kan påverkas hårt av lågkonjunkturen.

Sammanfattningsvis kan privata lån vara ett bra sätt att få tag på de medel du behöver, men bör bara vara det första alternativet. Statliga lån är en hållbar lösning för de flesta låntagare. Men om du verkligen behöver pengarna snarast, skulle det vara bäst att överväga ett statligt lån.

Besök denna sida ekonomiplanering.se för ekonomifrågor.